foto himne benidorm

L’Himne de Benidorm

Molts dels nostres pobles tenen el seu himne. És una de les senyes d’identitat del municipi i la gent el canta orgullosa del lloc on ha nascut. En general, els himnes naixen de l’adopció d’un cant que s’ha fet popular i que identifica als membres d’una col·lectivitat, una nació, un partit, un regiment, un equip esportiu, etc. Acostumen a ser cançons estròfiques d’aire marcial, a l’estil de la Marsellesa o d’altres semblants. La lletra parla de les bondats i glòries del poble i els seus habitants amb tota classe de figures retòriques. Almenys així eren els himnes escrits abans de l’Himne de l’Exposició del mestre Serrano. A imitació d’aquest s’han compost himnes més llargs formats per melodies de caràcter més teatral, sarsueler en podríem dir, molts d’ells en castellà, sobretot els escrits després de la guerra, per raons que no cal explicar. L’himne esdevé així una música creada ex professo, l’èxit i popularitat del qual no sempre queda garantit. I de tot hi ha a la vinya del senyor; anant pel món n’he escoltat i tocat alguns veritablement infumables, tant per la música com per la lletra, quasi sempre fruit de la ploma del paisà més il·luminat de la localitat.

L’any 1944, per inicativa del sacerdot Adrián Ramírez Hernández (Alcàsser, 1908-Museros,1968) aleshores rector de la Parròquia de Sant Jaume, va ser convocat a Benidorm un concurs poètic-musical o jocs florals. Entre les diferents categories del concurs figurava un premi per seleccionar un himne a Benidorm amb lletra del mateix Adrián Ramírez. El guanyador va ser el compositor Joaquín Belda Pastor, (Bocairent, 1998-València, 1959) pianista i director que havia fet carrera a Madrid com a compositor de sarsueles i revistes. L’himne va ser estrenat al Teatre Ronda el 20 d’agost de 1944, cantat pel famós baríton català Emili Sagi Barba i acompanyat pel cor parroquial de l’església de Sant Jaume i, entre altres, pels músics Vicent Devesa, a la trompeta, Batiste Llorca, al saxòfon, el germà del rector Adrià Ramírez i Toni Almiñana els clarinets i el mestre Belda al piano.

Existeix una primera instrumentació per a banda feta pel mestre benidormer José Fuster Llorens, el qual encarregà una còpia a Francesc Lacalle. Més tard, el director de la Unió Musical de Benidorm, José María Martínez Parrilla, fa una nova instrumentació per a banda datada en desembre de 1970 que és la que actualment s’interpreta. En 1995 el ple municipal de l’Ajuntament de Benidorm decidí fer-lo himne oficial de Benidorm.

Cliqueu ací per descarregar: Lletra de l’himne  Partitura vocal de l’himne

Pep Cano

View posts by Pep Cano
Sóc músic, toque el clarinet i de tant en tant pose notes en un pentagrama que solen ser part de les meves reflexions.

Deixa un comentari

Scroll to top
Aquesta web utilitza cookies. Pots veure aquí la Política de Cookies. Si continuyas navegant estàs acceptant-la.    Veure
Privacidad