Director

Josep Cano dirigint la banda de Benissa

La meua activitat com a director

Vaig entrar al món de la direcció prou per casualitat. El meu amic Emilio Montoya va tindre l’oportunitat d’anar a estudiar a Londres quan dirigia la banda d’Orxeta i em va proposar com a substitut. Jo només havia dirigit alguns assajos amb la bandeta de la Unió Musical de Benidorm i les estrenes d’algun pasdoble meu, així que vaig començar... començant. La cosa no va anar malament, de tant en tant demanava algun consell a Rafael Domenech o a Joan Espinosa i em vaig poder matricular a diversos cursos de direcció com els de Mutxamel amb el mestre Francesc Cabrelles. A partir d’aquell moment he de dir que tot han segut bones experiències. La direcció és un treball apassionant i el món de les bandes és humanament un fenòmen excepcional.

He dirigit la Lira Orxetana d’Orxeta, la Unió Musical de la Nucia, la Societat Lírica i Musical de Benissa i la Colla de Xirimiters de la Marina i he tingut el plaer de ser el director fundador de l’Agrupació Musical Mediterraneo de la Vila Joiosa i de la Societat Musical l’Illa de Benidorm, aquesta última la meua banda i ara també dels meus fills. He estat també convidat a dirigir en l’Agrupació Musical de Teulada, el Centre Musical Puig Campana de Finestrat i la Unió Musical de Polop de la Marina. Hem fet un munt de concerts, cercaviles, gravacions, certàmens i per suposat assajos. Com voreu he passat per molts llocs però tinc el convenciment de que a les nostres bandes és convenient un canvi periòdic en la direcció que aporte nous o diferents punts de vista musicals.

La meua filosofia de treball s’ha basat en dos trets principals: el repertori i la dignificació de les actuacions. El repertori, perquè a banda d’entretenir-se tocant, el músic necessita alimentar amb obres de la màxima qualitat el seu criteri artístic. Les obres mestres, siguen originals o transcripcions, formaran un esperit crític a partir del qual els músics, i per tant la banda, aspiraran a reptes més exigents. La dignificació de totes les actuacions, perquè no només és important el concert que farem a un gran auditori, que ho és, sinó que a qualsevol desfilada anem a trobar per exemple, major quantitat de públic o a l’audició escolar podem despertar la vocació infantil per la música i a qualsevol festa podem guanyar un benefactor. Per tant sempre he volgut tindre cura de que totes les actuacions es facen amb la màxima professionalitat.